Selain manusia dan haiwan, Allah menciptakan tumbuhan untuk pelbagai kegunaan kepada alam dan juga manusia. Salah satu kegunaannya ialah sebagai makanan. Selain itu, tumbuhan juga digunakan sebagai landskap atau hiasan bagi mencantikkan bangunan dan juga halaman rumah. Jadi, kita harus tahu bagaimana membezakan di antara tumbuhan untuk kegunaan makanan atau hiasan.
Jenis tanaman
1) Sayur
Digunakan dalam penyediaan makanan seharian seperti sawi, bayam, bendi, kacang panjang dan tomato.
2) Herba
Digunakan untuk menyembuhkan pelbagai penyakit. Antaranya ialah sirih, misai kucing, hempedu bumi, lidah buaya dan sambung nyawa.
3) Ulaman
Masyarakat Melayu memang tidak dapat dipisahkan dengan pelbagai ulaman bagi menaikkan selera makan. Biasanya ia dimakan mentah dan dicicah dengan sambal belacan, budu atau dijadikan kerabu. Antaranya ialah kaduk, selom, ulam raja dan juga petai.
4) Penyedap masakan
Dalam masakan kita, biasanya diletakkan daun-daun tertentu untuk menaikkan aroma dan perisa masakan tersebut. Antaranya ialah bunga kantan, daun kesum, daun pandan, daun pudina dan daun kari.
5) Buah-buahan
Biasanya juga dimakan mentah atau dibuat jus minuman. ia boleh ditanam di mana sahaja walaupun di kawasan yang sempit. Antaranya ialah kedondong, buah naga, buah limau, buah roselle dan buah durian.
No comments:
Post a Comment